Att ansöka om lån via sms

Att ansöka om lån via sms

Ibland kan ekonomin vara skralare än vanligt och det är ofta då som flera “olyckor” händer på en gång. Kanske sammanfaller ett dyrt tandläkarbesök med att bilen behöver repareras eller att tvättmaskinen drar en sista suck och stannar för alltid. Då är det bra att det finns möjlighet att ta ett lån snabbt. Ett smslån utan inkomst kan lösa en panik situation.

Är man inte vid en dator eller om man bara vill att det ska gå riktigt snabbt att få pengar så går det idag att ansöka om lån via sms. Ett flertal låneinstitut erbjuder lån via sms.

Fördelar och nackdelar med SMS-lån

En stor fördel med SMS-lån är att det går snabbt att ansöka om ett lån och snabbt att få ut pengarna. Ofta kan man ta lån via SMS även om man har betalningsanmärkningar.

Nackdelar med SMS-lån är att dessa ofta är ganska små, upp till några tusen kronor. Detta på grund av att det inte hinns med en lika noggrann kreditprövning som vid andra låneformer. Det brukar också vara kortare återbetalningstid på SMS-lån, så det gäller att veta att man kommer att kunna betala tillbaka inom en relativt kort tidsperiod.

Räntan på SMS-lån är oftast ganska hög eftersom lånesumman är liten. Då tjänar utlånaren inte så mycket i kronor på varje lån, som ändå måste administreras och kontrolleras, utan tar igen det genom ränta istället. Missar man att betala inom den utsatta återbetalningstiden kan lånet också bli mycket dyrare än vad man räknat med från början.

Men, som snabblösning om man är medveten om både för- och nackdelar, kan SMS-lån ibland lösa situationen.

låna-med-skulder

Tjäna pengar på smslån

Många drömmer om att tjäna pengar och att göra det snabbt. Det kan handla om att få pengar till att köpa något nytt eller för att förändra sitt liv. Många tar därför snabblån och smslån i tron om att de tjänar pengar. Om man får ett lån får man pengarna snabbt och direkt in på sitt konto men det är ett lån och inte en inkomst. Lånet plus en mycket hög ränta, skall betalas tillbaka och den normala återbetalningstiden för den här typen av lån är 30 dagar.

Företag tjänar pengar på smslån

Det man måste förstå med smslån och andra typer av snabblån är att den som tar lånet inte tjänar några pengar utan förlorar pengar då räntan är väldigt hög och att många inte kan betala tillbaka lånet i tid och tar därför nya snabblån. Detta blir en ond cirkel och klarar man inte av att bryta den drar man lätt på sig skulder och kan hamna hos kronofogden.

De som tjänar pengar på smslån och snabblån är företag, framförallt de företag som erbjuder den här typen av lån. De behöver inte göra mycket eftersom deras lån i regel sköts elektroniskt, och är lättkontrollerade. Den höga räntan på lånen gör att företagets intäkter är höga och med många kunder och många återkommande kunder som betalar en hög ränta ökar vinsterna.

Det finns de som säger att andra företag också tjänar pengar på smslån, då det är fler personer som handlar och konsumerar varor och de kan ha rätt, men i regel är detta endast i början av en smslåneperiod. Efter hand som lånen ökar handlas det mindre eftersom pengarna går till att betala tillbaka redan tagna lån.

Smslån är en guldgruva för de låneinstitut som erbjuder snabblån och smslån och de tjänar stora pengar på dem. Som privatperson är det mycket svårare, eller till och med omöjligt att tjäna pengar på den här typen av lån.

smslån

Ogiltiga sedlar och mynt 30 juni 2017

Från och med den 30 juni 2017 blir vissa sedlar och mynt ogiltiga som betalningsmedel. Det innebär att man inte längre kan använda dem att betala med.

Följande sedlar och mynt omfattas

  • 500-kronorssedeln
  • 100-kronorssedeln
  • 5-kronan
  • 2-kronan
  • 1-kronan

Varför byts sedlar och mynt ut

Anledningen till att äldre sedlar och mynt byts ut är flera. När det gäller sedlar har de nya sedlarna fler säkerhetsdetaljer och är därför svårare att förfalska. Dessutom behövde sedlarna moderniseras generellt.

De nya mynten är lättare än de äldre och därmed förenklas hanteringen för alla som använder mynt.

Allergier och miljöfaktorer

Äldre mynt innehåller nickel som många människor är allergiska emot. Nya mynt däremot är helt fria från nickel. Även miljöbelastningen minskar eftersom det krävs färre transporter än tidigare för att transportera samma summa pengar.

Vad gör man med ogiltiga sedlar?

Den som sitter med ogiltiga sedlar efter den 30 juni 2017 kan lösa in dessa hos Riskbanken. Minimibelopp för att göra en inlösen är 100 kronor. Riksbanken tar ut en avgift på 100 kronor per ärende oavsett antal sedlar, mynt och belopp.

Två alternativ för inlösen finns:

  • Använd Riksbankens webbformulär och skicka därefter in sedlarna till Riksbanken. Ett BankID eller mobilt BankID krävs.
  • Skriv ut Riksbankens blankett i pdf-format. Skicka därefter in den påskrivna blanketten tillsammans med sedlarna till Riksbanken. Olika blanketter gäller för privatperson och för företag.

Fram till och med den 30 juni 2018 går det även att bra att sätta in gamla sedlar direkt på ett bankkonto.

Inlösen av mynt

Den som har mynt som blir ogiltiga måste använda dem som betalmedel innan de upphör att gälla. Har man många mynt går det även att vända sig till ett lokalt bankkontor, ett växlingskontor eller genom att använda insättningsmaskiner i handeln. Observera att alla banker inte tar emot kontanter. Här gäller 30 juni 2017 utan undantag.

nya sedlar och mynt 2016

Bank- och kreditkortens tid

Idag använder sig fler och fler av kort då de skall betala och allt fler säljställen accepterar inte kontanter. Idag kan konsumenter inte kräva att få betala med kontanter, utom vid besök på vårdcentraler och sjukhus.

Cirka en fjärdedel av de köp som görs i butik är med kontanter, övriga sker med kort och mobiltelefon. Det sistnämnda är än så länge inte ett vanligt betalmedel. De flesta säljställen kan själva bestämma hur deras kunder skall kunna betala men om endast kort accepteras skall detta tydligt anges vid entrén så att kunden själv kan välja om hen vill acceptera det.

Säljställen som är anslutna till bankernas kortbetalningssystem måste betala en avgift för kortbetalningarna. Det är en relativt hög summa enligt många varför en del säljställen kräver att små inköp görs med kontanter, annars går de med förlust på transaktionen. Också mobilbetalningar genom till exempel IZettle och Paypal kräver en transaktionsavgift men de är lägre än bankernas avgifter.

Runt 99 % av Sveriges befolkning har bank- eller kreditkort uppger Riksbanken. Endast 96 % har kontanter i plånboken. Vid besök på ett säljställe som endast accepterar kortbetalning kan kunden, om hen inte har möjlighet att betala med kort, fråga efter fakturabetalning. Dock är det få säljställen som accepterar detta.

Sedlar och mynt kommer inom fem år att vara nästan helt borta från samhället förutspår Riksbanken. Många säljställen tycker att detta är en bra utveckling då risken att rånas minskar avsevärt om det inte finns pengar i kassan. Men för en del konsumenter ställer det till problem, många pensionärer använder sig inte av kort vid sina dagliga inköp och för nyanlända invandrare tar det tid innan ett bankkonto kan öppnas.

Vad händer den dagen då kortmaskinen strular eller det blir strömavbrott och säljstället inte kan debitera kundernas kort? Det finns inga givna regler och lagar utan säljställena uppmanas att vara flexibla och hitta lösningar. Säljställen rekommenderas att ha två betalningssystem och om inte kontakter accepteras kan till exempel IZettle vara ett alternativ.

izettle

Ett räntetak i sikte

För den som övervägt ett snabblån, men tvekat pga höga och extrema dröjsmålsräntor finns det nu nytt hopp. Regeringsutredare presenterade i början av veckan de ändringar som förväntas bli på den redan gällande snabblånslagen. Huvudnyheten var som väntat att ett räntetak föreslås och hoppas kunna tas efter remissperioden.

Syftet med ett räntetaket är att sätta ett stopp på de ockerliknande räntenivåer som annars uppstår när betalningar inte görs i tid, och med snöbollseffekt blir det ränta på ränta. Finns det inget tak kan det lätt dra iväg och då helst för de som är minsta kapabla att hantera det. Räntetaket kommer gälla både den vanliga räntan och dröjsmålsräntan. Målet är att totalt sätt ska ingen kunna bli skyldig mer än den dubbla summan av vad de ursprungligen lånade.

På det här viset sätter man också ett slutdatum på hur länge det kan pågå och påskyndar att folk kommer ur situationen smidigare. Regeringen förväntar sig med detta förslag dessutom att de långivare som inte är seriösa helt enkelt ska backa och lämna marknaden – FI-licensen till trots. Om de inte kan tjäna på höga räntor ska det inte vara värt besväret.

Räntetaksförslaget förväntas också komma med kravet på höjda kreditutväderingar till att börja med. Man vill helt enkelt göra det svårare för de som inte kan sköta ett lån av denna typ att få det. Pressen har i huvudsak kommit från Kronofogden som i ett antal år nu har haft ett ökande antal med människor vars obetalda snabblån kommer till dem.

Att de dessutom i många fall betalat dubbla räntor till både långivaren och inkassoföretag gör inte saken bättre. Okunskapen i kombination med den stress som kan uppnås, om man har finansiella problem, vilken ofta leder till att folk inte ser och läser ordentligt, och i värsta fall utgår ifrån att de inte har några rättigheter, resulterade i att begäran om denna utredning gjordes från första början.

rantetak

Det nya inom snabblån och kreditkonto

Vid vissa tillfällen i livet behöver de flesta människor någon gång låna pengar. Detta leder då till att du behöver ta ett lån om du inte har någon annan du känner som du kan låna av. Här har det sedan länge skapats något som tidigare hette sms-lån, men som idag har fått byta namn till snabblån och mikrolån för att vara enligt regelverket som Finansinspektionen har satt upp. Hur som helst så sker det alltid förändringar inom denna bransch och det kommer även uppgifter som säger att vissa av de låneinstitut som finns håller allt för höga avgifter.

Detta är något av det nya som har hänt i och med att flera söker sin information på nätet. Idag finns det många olika forum som det går att läsa i innan du tar ett snabblån eller skapar ett kreditkonto. När det gäller snabblån så har dessa på senare tid blivit något som ökat i storlek. Tidigare kunde du bara låna upp till cirka 5000 kronor. Idag har detta belopp stigit till mellan 25000 upp till 50000 på vissa platser. Dessa lång ansöker du idag om på nätet och får ett snabbt besked.

Något som också har skett är att vissa av de som erbjuder lån, även gör detta när du ansöker från utlandet. Här brukar då det marknadsföras som ett lån till resepengar, vilket då naturligtvis är något som lockar många. Gällande att skaffa ett kreditkonto med kort kopplat till detta, så har det på dessa börjat erbjudas räntefria lån under en viss period. När du väljer detta alternativ ska du vara noga med att kontrollera att du verkligen kan betala tillbaka inom denna tid och även vara medveten om vilka kostnader som tillkommer om du inte hinner med. I övrigt är det precis som tidigare på lånemarknaden och idag är det lättare att ta en lån en tidigare.

Lånecirkeln

De finns många anledningar till att ta ett snabblån eller smslån som de kallades innan iphonens tid. Det börjar ofta med att man är lite pengar kort en månad. Antingen när räkningarna kommer eller när polarna frågar om man vill ut och härja på krogen. Det är i sig inget problem om de sker månadsvis i denna utsträckning och man alltid ser till att betala lånet när man får pengar på kontot igen efter lönen. Det som är problemet är när man tar två eller ännu fler snabblån per månad. Då har man helt plötsligt inte råd att betala tillbaka lånet och tar ytterligare lån för att kunna betala tillbaka de gamla lånet. De blir en ond cirkel och detta kan bara sluta i krasch om man fortsätter.lyx-champagne

Vi har märkt att de flesta som har ekonomiska bekymmer försöker dölja dessa utåt. De bygger upp en fasad och istället för att försöka dra ner på kostnader försöker de göra precis tvärt om. De bygger upp en fasad med lyx. De bjuder på utekvällar och äter fina middagar ute. Det är inte sunt någonstans. För att komma till rätta med problemet och att må bättre själv är det viktigt att vara öppen utåt. Då kommer du istället få hjälp och stöttning vilket kommer kännas mycket bättre i magen.

Låna pengar utan inkomst

Kan man låna pengar även om man inte har någon inkomst frågar sig många. Vi har speciferiat oss på snabblån utan inkomst. Men det är riskfyllt och man bör veta varför man tar det där snabblånet. I många fall är det en dålig idé men de finns också många bra anledningar och det är precis därför denna sajt finns. Om man fått en faktura för tv-licensen och inte betalar denna får man betala 500 kr i förseningsavgift. Det är då bättre att ta ett snabblån och betala 200 till 300 kr eller till och med ett gratis snabblån. Vi kommer att prata mer om att låna utan inkomst i nästa inlägg!